3. Bodem, water en milieu

Wat gaan we daarvoor doen?

Bij dit onderdeel staan op hoofdlijnen de activiteiten die we gaan uitvoeren:
3.1   De waterveiligheid en klimaatadaptatie is gewaarborgd

  1. Toezicht houden op de waterkeringen en werken aan gevolgbeperking bij overstromingen vanuit de provinciale wettelijke taken. De waterschappen leveren de resultaten van de toets op veiligheid van de regionale keringen aan. Ook voeren we samen met onze partners bovenregionale stresstesten uit voor extreme neerslagsituaties.
  2. Realiseren van de doelen van het programma Mooie en Veilige Dijken. In 2025 ligt de focus op de planuitwerkingsfase van de meekoppelkansen in de verschillende dijktrajecten binnen de Sterke Lekdijk en herijking van de samenwerkingsafspraken met betrekking tot de aansturing van de meekoppelkansen met HDSR.
  3. Versnellen en intensiveren van klimaatadaptatie door het nemen van klimaatadaptieve maatregelen uit het 2e Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie 2025-2028. Beoogd is om dit programma eind 2024 door GS vast te laten stellen.

3.2   De zoetwatervoorziening en het oppervlaktewater zijn van goede kwaliteit

  1. Vaststellen definitief Handelingsperspectief KRW op basis van Statenbrief en notitie handelingsperspectief Kaderrichtlijn Water .
  2. Uitvoeren van onderzoeken en maatregelen in het kader van de nieuwe Deltaregio Centraal Hollland waarbij maatregelen ter verbetering van het watersysteem worden ingebracht in verschillende RO-trajecten zoals NOVEX Groene Hart. Dit zijn maatregelen voor het vasthouden en bergen van water.
  3. Uitvoeren van maatregelen in het kader van de Blauwe Agenda Utrechtse Heuvelrug en de Zoetwaterregio Oost Nederland (ZON). Dit zijn o.a. maatregelen om te veel en te weinig water te voorkomen (zie ook 3.3).

3.3   Bodem- en grondwatersysteem is schoon en robuust

  1. Het uitvoeren van bodem- en grondwatersaneringen vanuit onze wettelijk taak. Het gaat om locaties waar  nog risico’s zijn: de zogenaamde Spoed-locaties (41 locaties). Daarnaast bodemonderzoek naar PFAS verontreinigde locaties en aanpak van diffuus lood in de Ronde Venen.
  2. Verbeteren grondwaterkwaliteit en grondwaterkwantiteit zoals opgenomen in de Statenbrief met Notitie handelingsperspectief Kaderrichtlijn Water , met als doel voldoende schoon grondwater voor de functies drinkwater, natuur en landbouw.
  3. Maatregelen formuleren en uitvoeren tegen verdroging en vernatting van natuur, landbouw en stedelijk gebied in het kader van de Blauwe Agenda Utrechtse Heuvelrug en het Utrechts Programma landelijk gebied, zodat de provincie klimaatbestendig is.
  4. In gebieden waar druk is op het gebruik van de ondergrond, zoals in Woerden en de gemeente Utrecht, samen met gemeenten en waterschappen oplossingen en afspraken maken over de inrichting van de ondergrond, waarbij verschillende belangen afgewogen worden als het beschermen van het grondwater voor drinkwater en benutten van de ondergrond voor bodemenergie.

3.4   De leefomgeving is gezond en veilig

  1. Adviseren over een gezonde leefomgeving door gebruik te maken van de gezondheidsscan en onderzoekt hoe gezondheidskennis een basis kan vormen voor ruimtelijke keuzes. Samen met gemeenten en andere partners wordt gewerkt aan de uitvoering van gezondheidsambities en het vergroten van kennis en bewustwording bij inwoners, waaronder scholieren, om gedragsverandering te stimuleren.
  2. In het kader van het verbeteren van de die naderen aan de WHO-advieswaarden, beleidslijnen en een routeplan voor 2030 worden ontwikkelen in lijn met de nieuwe EU-grenswaarden. Uitvoeringsmaatregelen zoals elektrificatiepunten voor binnenvaartschepen en samenwerking met gemeenten op het gebied van houtstook worden ondersteund door participatie- en innovatieprojecten, waaronder citizen science-initiatieven voor luchtkwaliteit.
  3. Uitvoeren van het nieuwe Actieplan geluid, inclusief de saneringstaak onder de Omgevingswet en evaluatie van stiltegebieden, en implementeren de Geluidproductieplafonds (GPP’s). Daarnaast wordt samengewerkt met gemeenten om de negatieve gezondheidseffecten van geluid te beperken binnen de Samenwerkingsagenda geluid.
  4. Organiseren een proces om een regio-breed gedragen gebiedsadvies over vliegverkeer op te stellen, zoals gevraagd door het Rijk. Daarnaast worden vliegtuigbewegingen en de bijbehorende gezondheidseffecten gemonitord, en wordt onderzocht welke aanpassingen aan het eigen kleine luchtvaartbeleid mogelijk en wenselijk zijn om de hinder beperkt te houden.
  5. De Veiligheid willen we beter waarborgen,  door de uitvoering van de ontwikkelde handreiking ruimtelijke ordening en externe veiligheid en waar nodig aangevuld in gemeentelijke plannen. Daarnaast worden de risico's van het vervoer van gevaarlijke stoffen gemonitord en de impact van de energietransitie op de veiligheid in de provincie Utrecht onderzocht, met specifieke aandacht voor waterstofdragende stoffen.We doen dat door de samenwerking met omgevingsdiensten, Veiligheidsregio Utrecht en Utrechtse gemeenten om externe veiligheidsrisico’s in omgevingsvisies en -plannen te beperken, en dus de deelname aan de stuurgroep basisnet om risico’s van gevaarlijke stoffen tijdens vervoer te reduceren. Daarnaast onderzoeken van de noodzaak van regels voor externe veiligheid in de provinciale omgevingsverordening.
  6. De uitvoering van de VTH-taken wordt inhoudelijk en financieel verbeterd door het volgen van het Uitvoeringsprogramma VTH 2025 en het verbeteren van de monitoring op doelen uit de Uitvoering- en Handhavingsstrategie. Daarnaast wordt bijgedragen aan het proces van het realiseren van één gezamenlijke omgevingsdienst in Utrecht.

3.5   De bodemdaling en broeikasgasuitstoot in het veenweidengebied is verminderd

  1. Bijdragen leveren aan diverse onderzoeks- en pilottrajecten die tot doel hebben om de kennis over bodemdaling en broeikasuitstoot te vergroten. Deze kennis gebruiken we om de aanpak van bodemdaling in de Utrechtse veenweidegebieden te verbeteren. Het gaat o.a. om het uitvoeren van onderzoeken in het kader van het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC), Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden (NOBV) en het onderzoeksprogramma LOSS (Living on Soft Soils).
  2. Subsidiëren van bodemdalingremmende maatregelen, zoals de aanleg van Waterinfiltratiesystemen, om hiermee uitvoering te geven aan de Regionale Veenweiden Strategie.

Prestatie-indicatoren

Prestatie-indicatoren

Prestatie-indicatoren

Eenheid

Realisatie

Streef-waarde

Begroting

Begroting

Begroting

Begroting

P3-1

Waterveiligheid en klimaatadaptatie

Veiligheid regionale waterkeringen

Getal

92

90

90

90

90

Omschrijving:

Het percentage regionale waterkeringen dat aan de veiligheidsnorm voldoen.

Toelichting:

Jaarlijks rapporten de waterschappen de toets op de veiligheid van de regionale keringen aan bij de provincie Utrecht. Dit geeft een nieuw veiligheidsbeeld en een overzicht van de noodzakelijke verbeteringsplannen voor de afgekeurde regionale waterkeringen.

Bron:

Voortgangsrapportages waterschappen

P3-4

De leefomgeving is gezond en veilig

Realisatie Jaarlijks Uitvoeringsprogramma VTH

%

98%

95-105%

95-105%

95-105%

95-105%

Omschrijving:

Percentage van realisatie van het Jaarlijks Uitvoeringsprogramma VTH

Toelichting:

Bron:

RUD Utrecht

Stiltegebieden)

Getal

17000

17000

17000

17000

17000

Omschrijving:

Het areaal van de stille kernen van de stiltegebieden.

Toelichting:

Het gaat om het behouden van het areaal van de stille kernen in stiltegebieden.

Bron:

GGD monitor, die eens in de 4 jaar plaatsvindt.

P3-5

Bodemdaling en broeikasgasuitstoot

Bodemdaling

Getal

0

300

400

400

400

Omschrijving:

Het aantal aangelegde hectares per jaar met technische maatregelen om de bodemdaling te remmen, die medegefinancierd zijn door de provincie.

Toelichting:

Bron:

Interne gegevens, Waterschappen

Deze pagina is gebouwd op 10/03/2024 11:59:19 met de export van 10/03/2024 11:50:32